Osho - Iubire, libertate si solitudine









Iubirea inseamna cu totul altceva decat ceea ce inteleg in mod obisnuit oamenii prin acest termen. Iubirea obisnuita nu este decat o Mascarada.In spatele ei se ascunde cu totul altceva. Adevarata iubire are o natura complet diferita. Iubirea obisnuita nu face decat sa ceara. Adevarata iubire nu cere nimic; ea daruieste. Unica ei bucurie este daruirea de sine!

Iubirea obisnuita are mult prea multe pretentii. Iubirea adevarata nu cere nimic; ea este, pur si simplu.
Iubirea obisnuita iti da o stare de lesin, de greata, te sufoca...Cea autentica hraneste sufletul, il fortifica. Iubirea obisnuita nu hraneste decat ego-ul. Ea nu hraneste sinele real, ci pe cel iluzoriu.
Iubirea nu asteapta niciodata sa fie rasplatita, sa i se multumeasca. Atunci cand primeste multumiri, ea ramane intotdeauna surprinsa..Ce-i drept, este o surpriza placuta, caci nu se astepta la acest lucru.

Iubirea adevarata nu se simte niciodata frustata, caci nu are asteptari. In schimb, iubirea comuna nu se simte niciodata implinita, asteapta prea mult si nu considera niciodata ca a primit suficient pentru serviciile sale.

Iubirea obisnuita este sinonima cu frustarea, in timp ce iubirea autentica aduce cu sine o stare de implinire.

Iubirea comuna isi face tot timpul griji. Cea adevarata tine cont de starea partenerului, dar nu isi face niciodata griji. Atunci cand iubesti cu adevarat pe cineva, tii cont de nevoile sale, dar nu iti faci griji in legatura cu fanteziile lui stupide.

Nu m-ar deranja deloc sa renunt la cuvantul Dumnezeu, dar nu as putea renunta nicio clipa la cuvantul IUBIRE. Daca ar trebui sa aleg intre cele doua cuvinte, as alege fara doar si poate IUBIREA! As uita cu totul de Dumnezeu, caci cei care cunosc iubirea il vor cunoaste automat si pe Dumnezeu. Afirmatia inversa nu este insa adevarata! Cei care se gandesc la Dumnezeu intr-o maniera filozofica nu vor afla niciodata ce este iubirea (si oricum, nu il vor cunoaste nici pe Dumnezeu).

Iubirea este hrana sufletului. La fel cum alimentele hranesc trupul fizic, iubirea hraneste sufletul. Daca trupul nu primeste alimentele de care are nevoie, el devine slab. La fel se petrec lucrurile si cu sufletul.

Niciun stat, nicio biserica, niciun politician nu si-a dorit vreodata ca oamenii sa aiba suflete puternice, caci orice persoana inzestrata cu o energie spirituala puternica va fi inclinata catre revolta.

Iubirea face din om un revolutionar. Ea ii da aripi, impingandu-l sa zboare cat mai sus. Ii ofera o perspectiva mai ampla asupra lucrurilor, astfel incat nimeni nu il mai poate amagi, exploata, oprima.

Cel care se iubeste cu adevarat pe sine descopera ca in interiorul sau nu exista niciun ego. Egoul apare din iubirea celorlalti fara a te iubi pe tine insuti, mai bine zis din incercarea de a-i iubi pe ceilalti.

Cel care se iubeste pe sine face primul pas catre iubirea adevarata. Este ca si cum ai arunca o pietricica in apa linistita a unui lac. Prima unda circulara apare in imediata apropiere a locului in care a cazut piatra si este foarte mica. Ea continua sa se dilate, devenind din ce in ce mai mare, pana cand atinge malul cel mai indepartat al lacului. Daca blochezi practic prima unda, cea din apropierea pietrei, blochezi practic intregul proces. Nu vei mai obtine astfel o unda care sa atinga malul opus, care sa calatoreasca pana la capat.
Preotii si politicienii cunosc foarte bine acest fenomen. Ei stiu ca daca ii impiedici pe oameni sa se iubeasca pe sine, le distrugi practic capacitatea de a iubi.

Cel care se iubeste pe sine se bucura atat de mult de iubirea sa, devine atat de fericit, incat iubirea lui incepe sa se reverse si in afara lui, asupra celorlalti. Acest lucru este absolut garantat, caci este o lege a iubirii!

Iubirea nu poate exista daca nu intra in comuniune cu altcineva. Nu poti sa te iubesti la infinit numai pe tine insuti. Ajungi sa intelegi destul de rapid ca daca iubirea unei singure persoane este atat de benefica, aceasta fericire poate deveni chiar mai mare daca o impartasesti cu altii.

Numai un Buddha poate spune: ''Iubeste-te pe tine insuti''. Niciun preot, niciun politician nu va fi de acord cu el, caci acest indemn le va distruge intregul edificiu, intreaga lor structura de exploatare.



-->