Alexandru Vlahuta - Amurg si zori: ,,Invataturi''









Invataturi

Ce inseamna o directie gresita in educatia unui popor, se poate vedea din prabusirea de azi a Germaniei. Timp de aproape o jumatate de veac, toate puterile acestei mari imparatii au fost cultivate, canalizate si mobilizate in vederea unui strasnic razboiu, care, in conceptia teutona, si asa cum a fost pregatit, trebuia neaparat sa aduca cucerirea lumii intregi. Toata tara era o cazarma si-n fiecare neamt, de la savantul inchis in laboratorul lui, pana la maturatorul de strada, era un soldat desavarsit. ,,Deutschland uber alles'' era cantecul ei de fiecare zi. In zgomotul uzinelor, in pulsatia ritmica a motoarelor, pe pamant, pe mari si-n vazduh, din tot ce era lucru si suflet german, singur strigatul acesta se deslusia ,,Deutschland uber alles''. Jocurile copiilor erau mici manevre militare, adesea sub conducerea unui instructor; jucariile lor nu erau decat soldati in ordine de bataie, tunuri, pusti - cazarmi si arsenale.
S-au pregatit in tacere, cu rabdare, cu pricepere si cu metoda, au inceput razboiul cand au vrut ei si l-au dus, patru ani si mai bine, cu toate mijloacele permise si nepermise. Si care a fost rezultatul? In locul maririi visate - cea mai jalnica prabusire; in loc de bogatie si prosperitate - foamete, saracie si ruina; in loc de glorie - umilinta si rusine. Si cand te gandesti ce de viteji au pierit, cata energie s-a risipit!
Unde-ar fi azi Germania daca toate aceste puteri, in loc sa fie indreptate spre ura si distrugere, ar fi fost puse in slujba dreptatii s-a fericirii omenesti! - Ea si-a dat sangele, aurul, munca si sperantele a trei generatii, pentru a se vedea la capatul atator sacrificii, zdrobita si aruncata in fund de prapastie, de unde cine stie cand se va mai ridica! De pe urma carui cataclism mondial i s-ar fi putut intampla celei mai puternice tari din lume un asemenea dezastru?...Carmuitorii ei s-au purtat ca un nebun furios, care sfarma tot ce-i iese-n cale, fara sa-i treaca prin gand ca va veni o zi cand i se va prezenta nota. Acum nebunul e prins si legat. Bratele lui criminale se sbat neputincioase in camasa de forta. Iar nota o platesti tu sarman popor ingenunchiat, care n-ai alta vina decat c-ai crezut pe nebun intelept si te-ai inchinat lui.
Invatatura sa fie aceasta, nu numai pentru cei cari vor avea misiunea de-a conduce destinele unui neam, dar si pentru popoarele cari-si pun toata increderea in alesii lor. Ele isi vor deschide ochii de azi inainte si vor cauta sa-si dea bine seama daca in adevar calea pe care sunt indreptate este a lor.
Ca, pana se va aseza iarasi lumea intru ale ei, multa vreme se va vedea ridicandu-se, din umbra fiecarui colt, cate-un pastor nou, care va spune popoarelor desperate:
,,Eu sunt mantuitorul vostru. Veniti dupa mine toti cei insetati de dreptate!''...

(Dacia,11 (24) aprilie 1919)




-->